About UsDen här Julen stödjer vi Operation Smile och förändrar livet för barn med läpp-, käk-, och gomspalt.

SNABBFAKTA – OPERATION SMILE

Vad vill vi? Vår vision är att inget barn i världen ska kränkas eller tvingas leva undangömt på grund av en behandlingsbar ansiktsmissbildning. Varför behövs vi? Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen.I många länder tvingas dessa barn leva ett mycket hårt liv. Många av barnen har svårt att äta och tala så att andra förstår. De riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier som tvingar in dem i isolering och ensamhet. Många av dem går aldrig i skolan.

Vad gör vi? Våra medicinska volontärer arbetar utan ersättning på operationsuppdrag runt om i världen. De delar med sig av sin tid och kunskap för att under tio dagar hjälpa så många som möjligt. Under ett uppdrag får ett hundratal människor den operation de så väl behöver.

Vi jobbar långsiktigt med att bygga upp kompetensen och resurserna i våra programländer genom att bygga och driva permanenta kliniker som förutom operationer även kan erbjuda till exempel tandvård, nutritionsvård och möjlighet att träffa en logoped. Idag finns 34 sådana kliniker i 19 länder.

Var finns vi? Operation Smile är en internationell hjälporganisation som bildades i USA 1982 och i Sverige 2011. Totalt finns mer än 5 000 medicinska volontärer från 80 olika länder varav cirka 200 i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Operation Smile har uppdragsverksamhet i närmare 60 länder. Vad har vi uppnått? Tack vare generösa givare, däribland privatpersoner, föreningar och företag, har Operation Smile hittills genomfört över 290 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Varje operation förändrar ett barns liv för alltid.