Publicerad den

Vad är ergonomi? Experten svarar

Vad är ergonomi? Experten svarar

Man ser ju ordet ergonomisk som beskrivning på produkter lite överallt, inklusive våra ergonomiska stolar på Support Design. Men vad är ergonomi egentligen? Vi frågade Gunilla Tapper, företagssjukgymnast och utbildad ergonom på Hälsolänken

“Ergonomi handlar om att använda kroppen som det verktyg det är, på ett bra sätt, 24 timmar om dygnet,” säger Gunilla. ”Det handlar om att få kroppen att må bra i arbetslivet men också hemma vid diskbänken.”

Ett helhetsgrepp är alltså det Gunilla förespråkar, att känna in och använda kroppen på ett bra sätt både hemma och på jobbet. Men ergonomi är ett begrepp som ibland missbrukas. ”Jag ser rött när jag ser reklam för produkter som beskrivs som ergonomiska, typ skor. Alla fötter ser olika ut, så hur kan de veta att skorna ska passa just mig? ”

Gunilla tycker det finns vissa saker vi alla kan tänka dagligdags för att må bättre och inte ha ont i ryggen.

“Vi måste börja förstå hur våra ryggar funkar, det är det viktigaste,” säger hon.” Att ta oss tid att känna efter, och lära oss vad som händer i ryggen. Om man skulle ta ut discen mellan fjärde och femte ländkotan, och sätta in en våg där, skulle den mäta att man har en vikt på kanske 30 kg där – det är viktigt att förstå hur det kan påverka om man lägger den vikten fel, och kanske inte flyttar fram den ordentligt. Det är till exempel väldigt bra att kunna vinkla sitsen på stolen när man sitter och jobbar.”
Här hittar du ergonomiska stolar som hjälper dig må bra på jobbet

Sadelstolen Lite med ryggstöd Perfect Core +, i eget val av textil