Publicerad den

Må bra i ryggen – även hemma

Expertens 6 bästa tips när du jobbar hemma

Det kan verka en smula paradoxalt att vi som satsar på bra arbetsmiljö på jobbet, med ergonomiska stolar och höj- och sänkbara skrivbord, slänger oss i en soffa eller sitter på hårda köksstolar när vi jobbar hemma. Men det finns lösningar på hur du kan få kroppen att må bättre när du jobbar hemma. Följ dessa 6 tips från fysioterapeuten Gunilla Tapper på Hälsolänken så kan du sitta rätt och slippa ont i ryggen även på hemmaplan.

“Om arbetsgivaren kommenderar att du ska jobba hemma, har du rätt att ta med dig utrustning, som stol, tangentbord etc, från jobbet,” säger Gunilla Tapper.”Din arbetsgivare har då ansvar för hur du sitter och förhållandena på din arbetsplats. Men om du väljer att jobba hemma är det ditt eget ansvar att du ser till att sitta bra. Men dessutom handlar det ju om att röra på sig. Med det menar jag inte att gå på gymmet ett par gånger i veckan och sen sitta still emellan. Din kropp vet ju inte om du har träningskläder eller inte på dig – rör på dig ofta, och på olika sätt.”

Gunillas 6 topp tips:

1. Ändra ställning ofta, gärna var 20e minut.

2. Variera mellan olika bra ställningar, och gå inte från en bra till en dålig.

3. Om du inte har höj- och sänkbart bord, så tänk nytt när det gäller ståhöjd. Kanske kan du ha en bananlåda på matbordet, eller ställ soffbordet på matbordet. Tänk kreativt!

4. En viktig punkt är att se till att armarna har bra stöd.

5. Om du inte har en justerbar stol, pröva att höja sitsen med kuddar, eller kanske lägg något under stolsbenen så stolen kommer högre upp – se bara till att du sitter säkert och stabilt.

6. Skaffa en rutin. På jobbet går man kanske ut på lunch, tar fikapaus, ställer sig upp och pratar med kollegor – unna dig sådana pauser hemma också.

 Support stol, i läder, färg Middle Brown