Publicerad den

Älska din stol – slipp ryggproblem när du jobbar

Var inte rädd för att ändra inställningarna på din stol, det är det den är gjord för säger experten

Det är lätt att tro att man köper en arbetsstol, ställer in den en gång och sen är det bara att sitta ner och jobba. Men det stämmer inte riktigt, säger Gunilla Tapper, företagssjukgymnast och utbildad ergonom, Hälsolänken. Tvärtom är det bra om vi meckar med inställningarna på stolen – gärna flera gånger om dagen.

“Regel nummer ett är – lär dig din stol! Var inte rädd för knappar och spakar. Ofta kommer jag ut till arbetsplatser och de anställda säger, nej nej, rör inte inställningarna på min stol. Den är perfekt inställd för mig! Men det är precis det du ska göra, ställ om stolen flera gånger per dag helst. I bilen sätter man sig ju och ställer in sitsen, rättar till speglar och rattar på reglage. Gör samma sak med din arbetsstol, ofta.”

En annan sak man kan göra för att undvika ryggont och må bra på jobbet är att ta sig tid att läsa av sin kropp. “Ergonomi handlar ju om läran om kroppen, men du måste själv lära dig att känna av just din kropp,” säger Gunilla Tapper. “Vissa ska inte ha armstöd eftersom de hela tiden lyfter armbågen. Andra jobbar i ‘standby’, de är hela tiden redo och spänner musklerna. Kanske sitter de med händerna över tangentbord eller mus hela tiden.”

Det finns några bra tips på hur man kan läsa av sin kroppshållning och arbetsställning, säger Gunilla. “Frys en position! Sitt helt still och känn efter. Oj! Varför har jag armen lyft? Hur känns det i nacken? Vilken position har mina fötter? Om jag flyttar på vissa saker och ändrar inställningen på min stol, känns det bättre då? Ta din tiden att känna av din kropp, flera gånger varje dag.”

Här hittar du våra ergonomiska stolar som kan hjälpa dig må bra på jobbet

 Support stol, i läder, färg Middle Brown