Publicerad den

Vilken stol ska jag välja för att undvika ont i ryggen?

Att sitta rätt är viktigt för att undvika ryggont och spända muskler. Men vilken stol passar bäst för just dig när du jobbar? Gunilla Tapper, företagssjukgymnast och utbildad ergonom, Hälsolänken, kommer med goda råd

“Ofta vet man ju inte att man sitter fel förrän man får ont, och då är det för sent,” säger Gunilla Tapper. “Men ta dig tid att känna efter. Hur sitter du egentligen? Är du spänd i axlarna? Om du släpper på musklerna i nacken, ramlar huvudet framåt? Pröva olika sätt att sitta och stå när du jobbar. Tar du ett telefonsamtal eller läser något är det inga problem att luta sig bekvämt tillbaka i en soffa ett tag.”

Vilken sorts stol man väljer kan skifta i olika arbetssituationer tycker Gunilla.

“Vilken stol man än använder, ska man se till att man känner sig avslappnad och kreativ. Sitter man och matar data flera timmar om dagen är det bra med en stol som har en massa olika funktioner – ställ dig upp, flytta armstöd, ändra vinkling… Stolen måste ge ordentligt med stöd, men man ska inte fastna i en och samma ställning.”

På ett kontor eller öppen arbetsplats finns det rum för flera olika sorters stolar, beroende på uppgift och situation.

“I mötesrummet är stolarna snarare skapade för att ge tilltro och bekvämlighet, att man ska kunna luta sig tillbaka och vara kreativ. Kanske ska de även imponera på gäster och möjliga kunder.”

Man kan även välja ett rörligt alternativ, om man inte vill sitta hela dagen säger Gunilla Tapper.

“Vill man vara riktigt aktiv och rörlig kan man välja en ståstödsbotten, där man inte sitter alls utan balanserar hela tiden. Det kan passa under vissa tider på dagen t ex.”

 Support stol, i läder, färg Middle Brown