Publicerad den

Bruno Mathsson – Konsten att sitta

Design för kropp och själ av en sann möbelmästare

Professor Bruno Mathsson, 1907-1988, var en modernist i ordets sanna mening. Han var lika tongivande som de andra kändismodernisterna på 1930-talet (Alvar Aalto och Marcel Breuer t ex), men eftersom han hela tiden utgick från människokroppens former, kommer hans design heller aldrig gå ur tiden. Han är evigt modern.

Sittandet blev ett fokus för Bruno Mathsson, både i avslappnat läge i hans fåtöljer Pernilla, Jetson och Karin, men även på arbetsplatser och framför datorer. Redan 1935 uttryckte han sin designfilosofi så här: “Det ultimata sittandet är en konst, vilket det inte bör vara. I stället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan konst, att sittandet i dem icke blir någon konst”.

När Mathsson fick uppdraget av Support Design att rita en arbetsstol på 1970-talet, la han kraft på att skapa en stol där man inte ska behöva tänka på om man sitter rätt eller ej – han tyckte fokus skulle ligga på arbetet, och inte på arbetsställningen. Det är en inställning vi fortfarande utgår från när vi producerar vår Support stol, och som vi vet kommer vara modern i många år framöver.

Här kan du hitta din egen Support stol, designad av Bruno Mathsson