Publicerad den

Välj belysning som passar just dig på jobbet

Hur får man belysning som är praktisk och funktionell, men passar olika sorters ögon på jobbet?

Att sitta rätt för att slippa ont i ryggen är såklart en viktig del av hälsotänket på arbetsplatsen. Men man kan även få spänningshuvudvärk av att se dåligt. Här är fysioterapeuten Gunilla Tappers förslag på hur man kan tänka på jobbet så att alla ska få bra belysning – även om man vill ha olika styrka och riktning på ljuskällan.

“Vissa vill ha dovt ljus vid arbetsplatsen, medan äldre ögon kanske behöver mer ljus,” säger Gunilla Tapper som jobbar på Hälsolänken . “Men inga ögon tycker om reflexer, som att ha en lampa direkt bakom oss, eller blanka skärmar som studsar runt ljus. Det finns matta filter att köpa.”

Om man väljer att undvika reflekterande ljus genom att ändra ställning på skärm eller dator är det viktigt att tänka efter hur det påverkar resten av kroppen.

“Du kan alltid vinkla skärmen, men tänk då på vad som händer med din arbetsställning. Om du börjar spänna axlar och pannan blir blodflödet mindre, och syresättningen sämre,” säger Gunilla Tapper.

I ett kontor där många ska samsas och trivas är det bäst att ha en allmänbelysning som skapar en fond och sen får man välja de lampor man föredrar.

“Att ha både upp- och nerljus vid arbetsplatsen är bra. Grundljuset behöver inte vara starkt, man kan ha en allmänbelysning som passar alla och sen ställa in personliga preferenser vid olika arbetsbord,” avslutar Gunilla Tapper.

Här hittar du vårt sortiment av stolar och tillbehör för din personliga arbetsplats