Publicerad den

Minska din stress med natur – även mitt i stan

Hitta lugnet i naturen, även i urbana miljöer

Den japanska trenden med att skogsbada är för de flesta svenskar inget nytt, och många av oss använder redan naturen som en källa till avslappning och återhämtning. Men det är även möjligt att koppla av i naturen mitt i stan – bara man tar sig tid.

“Naturen är den stora återställaren,” säger Bosse Rosén, utbildad fysioterapeut och grundare av Utemaningen. “Forskning från University of Massachusetts fann att när människor var stilla i minst 10 minuter i någon form av natur minskade deras stresshormoner med i snitt 25%! Det kan jag skriva under på. Men mina stilla stunder i naturen ger mig också ostörd tid att tänka och låta kreativa idéer komma fram. I bästa fall får jag också en känsla av sammanhang.”

Men Bosse säger att man inte behöver sitta still, och inte ens behöver en skog om det inte finns någon i närheten.

“Andra sätt jag hämtar kraft i naturen är genom glädjelöpning, promenad på stigar och på sommaren massor av morgonbad. Men är jag inne i stan kan jag ställa mig och glo nära på en trädstam, skåda moln eller titta ut över en vattenyta. Det är saker som finns nära oss alla, och som också funkar utmärkt!”

Vill du läsa mer? Här finns fler artiklar som får dig att må bra på jobbet