Publicerad den

Vågar jag satsa på aktivt sittande?

Välj rätt aktivt sittande för att stärka rygg och mage

Att slippa ryggont, bygga muskler och allmänt må bättre genom att sitta aktivt låter ju bra. Men det finns en hel del olika sätt att sitta på, och det kan även vara en utmaning i början. Vi pratade med Annelies van Dijk, sjukgymnast och MA Karolinska i ergonomi från Hälsolänken.

“Ofta behövs en inkörningsperiod för en stol med aktivt sittande,” säger Annelies. Hon jämför det med att börja på ett gym, och att man i början ska ta det lugnt för att nå bästa resultat. “Efter denna period kan ett aktivt sittande helt förändra hur man mår, om man har ont i ryggen. Bäst är att få variation, så man ibland har stöd för ryggen och ibland inte. Vinklingen på stolen är också viktig. Om man väljer att stå ska man vara uppmärksam så man inte står och lutar åt ett håll, och belastar fel. Det kan vara värt att pröva en balansplatta som varierar kroppstyngden,” säger Annelies.

Välj rätt stol efter olika sorters sittande

Rörligt i kroppen – Du sitter på en stol som står still, men du rör din kropp en hel del på stolen.

Pröva en Hybrid Advanced med fotring och hög gaspelare

Rörligt i rummet – Du sitter på en stol som har hjul, så du kan röra din kropp och åka runt i rummet

Pröva en Prisma

Aktivt som stärker kroppen – Du har en stol med Free Float funktion, som känns lite som en pilates boll. Du jobbar med rygg och magmuskler hela tiden utan att böja ryggraden.

Pröva en Lite Hybrid

Prisma, i eget val av textil