Publicerad den

Jobba på fik och kontorshotell – mysigt och hippt? Eller döden för ryggen…

Att jobba utanför ett kontor är inte alltid så befriande som det ser ut

Vi ser dem sittandes i rader bakom uppslagna dataskärmar, ofta med hörlurar över mössan och ett ansiktsuttryck av stor koncentration. För många är detta bilden av ett kreativt, fritt arbetsliv i läckra omgivningar. Och visst är det viktigt med design och vackra interiörer, men som arbetsmiljö saknar ofta ett café eller ett kontorshotell flera viktiga komponenter. Fysioterapeuten Gunilla Tapper på Hälsolänken säger att detta kan komma att föra med sig skador i längden.

“Vi ser en tydlig ökning av unga som kommer till oss med ont, särskilt efter corona perioden. Många sitter hemma eller ute på nåt fik och jobbar på en laptop flera timmar om dagen, vilket kan föra med sig problem,” säger Gunilla.

Är detta då ett problem som mest drabbar unga just nu?

“När man är ung säger kroppen inte ifrån lika snabbt, men man kanske har många, många år av sittande framför sig, så det är viktigt att det blir rätt,” säger Gunilla. “Om man sitter på en hård träbänk t ex, blir genomblödningen mycket sämre – rumpan har ju en form, och man trycker ihop den på en hård sits får det konsekvenser såklart.”

Som så ofta annars när det kommer till arbetsställningar, handlar det om att röra på sig och skifta ställning då och då – ta alltså gärna en espresso med datorn när du går på fik, men spara den extra stora latten tills du sitter lite bättre.

Här är vårt sortiment av sköna (och snygga) arbetsstolar