Publicerad den

Varför ska man som arbetsgivare satsa på hälsa?

Varför ska man som arbetsgivare satsa på hälsa?

När folk mår bra på jobbet, gör de också ett bra jobb. Om man som arbetsgivare tvekar över att ta hjälp utifrån för att få en så bra jobbmiljö som möjligt, kan det vara bra att läsa vad Annelies van Dijk, sjukgymnast och MA i ergonomi som jobbar på Hälsolänken har att säga.

“Vi jobbar som en oberoende resurs, och tar inte någons parti på arbetsplatsen,” säger Annelies van Dijk. “Hos oss kan man få hjälp med massa problem på jobbet, från läkare till socionomer. Vi kan även jobba preventativt, med psykisk ohälsa eller fysiskt välmående.”

Ett av de problem Annelies tycker är viktigt att lösa på en arbetsplats är att få en helhetsbild på hur personalen lever och rör på sig.
“Det svåra med ergonomi är ju att man använder kroppen både privat och i jobbet. Kanske lyfter man tungt på fritiden, eller belastar kroppen på andra sätt – kroppen skiljer ju inte på hem och jobb.”

I Sverige är engagemanget hos både anställda och ledning starkt när det gäller att ha en bra arbetsmiljö säger Annelies.

“Sverige är ledande i Europa när det gäller ergonomi och att sitta rätt, mycket på grund av att det funnits många lagar och föreskrifter som företagen tvingats följa. Nu är många anställda medvetna om vad de kan kräva, och det finns engagemang hos företagen också.”